A vízcserék során eltávolítjuk a régi víz egy részét, és friss (előkezelt vízzel) töltjük föl az akváriumot ezzel csökkentve a káros anyagok mennyiségét a vízben.
Általános félreértés az, hogy a vízcserénél elég egy gumicsövet dugni a vízbe, és úgy leszívni a víz egyharmadát, hiszen a szennyeződések nagy része a talajba süllyed, és onnan nem lehet a fent említett módszerrel eltávolítani. Erre a célra fejlesztették ki a talajporszívó elnevezésű felszerelést, amely egy nagyobb átmérőjű hengerből és egy ahhoz csatlakoztatott gumicsőből áll. Ez a praktikus szerkezet úgy használható, hogy a henger alját kissé belenyomjuk az akvárium talajába, a másik felét pedig megszívjuk, és mikor elkezd áramlani a víz, egy vödörben felfogjuk. A hengert egymás után több helyen nyomjuk a talajba, ahonnan a víz áramlása felszippantja a talajban lerakódott iszapot, a kavicsokat viszont (azok súlyánál fogva) nem szívja ki az akváriumból. Ezen felszerelés rendszeres használatával elkerülhetővé válik az akvárium teljes szétszerelése, ami fáradságos és időigényes munka.
Átlagos betelepítettség esetén érdemes a talajporszívózást hetente, optimális betelepítettség esetén kéthetente elvégezni.