Őshazája a Balkán-félsziget, Dél-Olaszország. Legnagyobb egyedszámban Görögországban található.

Leírása: A görögteknős közepes méretű állat (valahol az egér és az elefánt között helyezhető el a skálán), a nőstény 18-25 centiméter, a hím 14-18 páncélhosszúságúra nő. Szélessége 12-14 centiméter. A nőstény nem csak nagyobb, de laposabb is, hasa egyenes, esetleg kissé domború, míg a hím hasa kifejezetten homorú.

Beszerzése: A görögteknős a legkedveltebb szárazföldi hobbiállatként tartott teknős. Kereskedésekben gyakran előfordul, de tenyésztőhöz is fordulhatunk teknős-igényünkkel. Veszélyeztetett faj, az Európai Unió védelmi listájának (A) kategóriájába sorolják.

Az állat helyének kialakítása: Nappal 25-30 °C, éjszaka 20-24 °C az optimális hőmérséklet. A melegítőlámpa alatt azonban 35-40 °C legyen.
Tágas férőhelyet igényel, ezért a terrárium mérete minimum 100x50x50 cm legyen. Két-három állatnak már legalább három négyzetméter nagyságú férőhelyre van szüksége. A terrárium talaja vastag (8-10 centiméter vastagságú) réteg kerti föld legyen. Tőzeget - ha lehet - ne használjunk. Dekorációnak behelyezhetünk néhány követ, faágat.

Etetés, itatás: Növényevő, szabadban élő társai kizárólag kétszikű levelekkel és virágokkal táplálkoznak. Étlapjukon különféle füvek, lóhere, saláta, gyermekláncfű, lucerna, papsajtmályva, mezei katáng szerepel.
Télen is könnyen beszerezhetjük teknősünk számára kedvenc eledeleit; elég elmennünk a sarki zöldségeshez, és fejes salátát, tépősalátát, endíviát, karalábét, mángoldot, sárgarépát és cukkinit pakolnunk a kosarunkba. A keményebb zöldségeket (mint amilyen a répa, cukkini, sütőtök) reszeljük le és úgy adjuk tekinknek.
Kis mennyiségben alma, körte, narancs, cseresznye is adható. Vitamin- és ásványianyag-kiegészítés szükséges.

Gondozás: Napoztassuk teknősünket. A terrárium megvilágításának fontos szerepe van az állat életében, ettől függ aktivitása, étvágya, még szaporodási kedve is. A világítást különböző fényforrások kombinációjával oldjuk meg: a fénycső és napfényspektrumú lámpa alapvilágításnak alkalmas. Mindezt egészítsük ki melegítő spotlámpával. Speciális, hüllők számára gyártott fényforrást is beszerezhetünk a díszállat-kereskedésekben.
Szüksége van vizestálra is, de azt is meghálálja, ha a terrárium egyik sarkában a talajt enyhén nedvesen tartjuk. 8-10 évesen válik ivaréterré. Az egészségesen tartott görögteknős ősszel sem lassul le, étvágya nem csökken, nem is akar igazán telelni. Teleltetésre csak akkor van szükség, ha szaporítani szeretnénk.

Szerző/Forrás: Weyoun