Ideális terráriumi állatként bátran javasolható azoknak is, akik most kezdik a hüllőtartást, mivel kis méretük mellett is nagyon mutatósak egy szépen berendezett terráriumban.

Eredeti élőhelye Afganisztán, Pakisztán, Irán, Irak és Nyugat-India. Mérete 15-22 cm között változhat, elnevezését feltűnően szép mintázatáról kapta.

Az állat helyének kialakítása:

Természetesen figyelembe kell venni mozgásigényüket és ennek megfelelő alapterületű terráriumot választani számukra. A túl szűk hely stresszeli az összezsúfolt állatokat és nem is szép látvány, ha egymás hegyén-hátán tülekednek. Három-négy gekkó részére egy 100x50x60 cm-es terrárium már jól berendezhető. Mindenképpen alakítsunk ki legalább annyi búvóhelyet a számukra, ahány gekkót együtt tartunk.

Etetés-itatás:

Az állatkereskedésekben kapható tücsök, viaszmolylárva, gyászbogárlárva, molylepke, rózsabogárlárva, szopós egér adható nekik. Viaszmolylárva és szopós egér csak kiegészítő táplálékként kerüljön eléjük (egér csak a nagy, kifejlett példányoknak), mert magas foszfor- és zsírtartalmuk miatt nagy mennyiségben nem előnyös a fogyasztásuk. Főleg tücsök legyen a menü, heti egy alkalommal kalcium vagy ásványianyag-por hozzáadásával. Kifejlett gekkók heti két-három etetés mellett 10-12 közepes vagy nagy tücsköt fogyasztanak átlagban.

Gondozás:

Tartani egyedül is lehet, de célszerű egy hím és két-három nőstény állatot egy helyre rakni. Több hímet ne tartsunk egy helyen, mert rövid időn belül végeznek egymással. A náluk kisebb fiatalokat sem kímélik. Nappal 26-32 °C, éjszaka 20-22 °C közötti hőmérséklet optimális számukra. Talajnak homokot javasolható, bár sokan erdei vagy kerti földet is használnak. Tisztítani rendszeresen kell mindegyiket, az ürülék kiemelésével a talajcsere két-három havonta elegendő.

Szaporítás:

Szaporításukhoz érdemes pihenőidőszakot tartani. Ez annyit jelent, hogy rövid időre, kb. két-három hétre csökkentjük a fűtésüket (időtartam, hőfok) és rövidebb nappali időszakot, megvilágítást biztosítunk nekik. A pihenőidőszak elteltével fokozatosan visszaállítjuk eredeti tartási körülményeiket és több táplálékot adunk az állatoknak.

Szerző/Forrás: Kaposvári Zoltán