A tó, mint vízi élethely az Ön kertjében, új életteret teremt olyan állatok és növények számára, melyek a szabad természetben gyakran már csak ritkán találhatók meg. Számos állatfajta és a telt zöld, virágzó növények a tavat kertjének díszévé varázsolják. Így egy kerti tó kertjének attraktív helyszínévé és a növények és állatok értékes élethelyévé válik.

Egy tó építése során a fő hangsúlyt a természetnek megfelelő vízi élethelyre helyezze. Sokszor vétenek a tóépítés során ismeretek hiányában olyan hibákat, melyek később a kerti tóban rejlő örömöket kissé beárnyékolják. Abban az esetben, ha kerti tava már kész, az esetleges hiányosságokat még többnyire korrigálhatja.

A tó gondozása tanácsaink, ötleteink betartásával nem költséges. Ha a természetes körfolyamatban mégis probléma lép fel a karbantartás c. oldalon találhat segítséget.

A szükséges tudnivalókkal álomtavának tökéletes létrehozása szinte gyerekjáték. De mielőtt kezébe venné az ásót vagy a lapátot, először el kell gondolkodnia a tó elhelyezéséről és méretéről. Ezután könnyebb eldönteni, hogy műanyag medret vagy tófóliát érdemesebb-e használnia. A halállomány kérdését is jól át kell gondolnia, mert minden halfajtának megvannak a saját különleges igényei. Hasonlóan fontos a part kialakítása és a növények kiválasztása. Végül tekintse át a tótechnikát is, hiszen tava csak a megfelelő technika felhasználásával válhat kertje díszévé.