A tó idillikus középpont kertjében

Annak érdekében, hogy a kerti tó Önnek egész évben örömet szerezzen és attraktív helyszín maradjon, összeállítottunk néhány ápolási tippet. Tippjeink betartásával a természetes körforgást támogatja, és a kerti élethellyel való foglalkozás a hétköznapok örömteli változatosságát hozza el az Ön számára. A nálunk kapható márkás tóápoló szerekkel, tavi táplálékokkal és a különféle tószűrökkel a természetes tóápolás érdekében Ön a lehető legjobban felszerelt lehet.

Tóápolás az évszakok váltakozásával

 Tavasz
Az első meleg napsugarakkal megkezdődik a kert- és tóápolás. A tó tavasszal (március/április) különleges figyelmet igényel. Annak érdekében, hogy a kristálytiszta vízben és az egészséges halakban mindig örömét lelje, néhány tanáccsal szolgálunk a tóápolásra vonatkozóan.

Vízteszt: Vizsgálja meg a vízminőséget víztesztekkel.
A halak felerősítése: Ha a vízhőmérséklet állandóan 80C felett van, úgy a halakat kezdje etetni könnyen emészthető táplálékfajtákkal.
Halbetegségek megelőzése és gyógyítása: A legfontosabb intézkedés egy megelőző kúra tavaszi vitaminhiány ellen. Kitűnő vitaminkészítmények állnak rendelkezésre. Így már csírájában leküzdheti a betegségeket. Amennyiben halai már betegségi tüneteket mutatnak, úgy a betegség leküzdése minden más tóápolási intézkedéssel szemben elsőbbséget élvez és haladéktalanul el kell kezdeni!
Tavaszi takarítás (csak 120C feletti vízhőmérséklet esetén, egyébként elhalasztva!) és vízápolás: Távolítsa el a lombot és az elhalt növényrészeket a vízből. Eközben nagyon óvatosan járjon el, mivel a halak még nem elég mozgékonyak és könnyen megsebezhetők. Ezután a víz kb. harmadát és a korhadékot egy szivattyúval óvatosan szivattyúzza ki, majd töltse fel friss vízzel, majd használja a vízkezelő szereket.
Algamegelőzés: Algaelleni szerek felhasználásával a terhes alganövekedést a kezdetektől fogva megelőzheti és gondoskodhat a biológiailag tiszta vízről.
Tápanyagok: Lássa el tavi növényeit az egészséges növekedéshez és a színpompás virágokhoz szükséges tápanyagokkal.
Karbonátkeménység: A karbonátkeménység a kerti tóban nagyon fontos szerepet játszik, mivel a pH-értéket stabilizálja. A tóban 5-1O°dKH közötti értéken kell lennie. Ha a KH-érték 5°dKH alá süllyed, úgy a pH-érték erősen lecsökken. Ez a halak jelentős stresszéhez vezet. A karbonátkeménységet ezért rendszeresen ellenőrizni kell.
Oxigén: Tisztítsa meg a tószűrőket. Ha a tószűrő gyakran túlterhelt (az átfolyási mennyiség gyakori alábbhagyása), úgy ajánlatos a szűrő bővítése.

Nyár
Nyáron minden életre kel és növekedik a kerti tóban és annak környékén. Az erős napsugárzás és a túl nagy táplálék kínálat által azonban az algák nehezen elkerülhetőek. Ezért ajánljuk, hogy a tóvizet különösen gondosan ellenőrizzék.

Vízteszt: A nagy életaktivitás miatt a vízértékek a tóban nagyon gyorsan változnak. Ezért a tesztek rendszeres elvégzése igen fontos, mert csak így segíthetünk hatékonyan a víz alatti természetnek.
Algák leküzdése: A lebegő algákat algagátló szerekkel kötheti meg. A megkötött algákat ezután a szűrő megfogja. Ha a szűrőátfolyás lényegesen csökken, úgy a szűrőt meg kell tisztítani.
Karbonátkeménység: Különösen erős alganövekedés esetén, de a növények által szintén, a karbonátkeménység a magas széndioxid-igény által lebontásra kerül. (ún. "biogén vízlágyítás").
Növényápolás: Hosszú száraz időszakok során alkalmanként öntözze meg az iszapzónákat. Adott esetben vágja vissza az erősen terjeszkedő vízi növényeket, hogy más növényeknek elegendő helye maradjon. Ügyeljen arra, hogy az úszó levelű növények ne fedjék be az egész tavat és csak egy bizonyos területre határolódjanak. Alkalmanként az elhalt növényrészeket és leveleket el kell távolítani.
Táplálás: Nagyon magas hőmérsékletek esetén könnyen emészthető termékekkel táplálja halait.
Vízápolás: A vizet rendszeresen utántölteni és előkészíteni, kisebb vagy erősen szennyezett tavak esetén részleges vízcserét végezni.

Ősz
Annak érdekében, hogy tavi halai és növényei a telet egészségesen és erőteljesen átvészeljék, ősszel előkészítő ápolásra van szükségük.

Növényápolás: Egy szép őszi napon vágja vissza a gyékényeket, óvatosan távolítsa el a lombot, az elhalt növényi részeket és a korhadékot. A gyékényeket és más, csőszerű szárú növényeket feltétlenül a vízfelszín felett le kell vágni, mivel ezek a növények így télen is gondoskodnak a gázcseréről és ezáltal az áttelelő állatok oxigénellátását elősegítik.
Vízcsere: Végezzen el nagyobb vízcserét (kb. a tó tartalmának 2/3 részét) és szívassa le ekkor az elhalt leveleket és korhadásokat. Készítse elő a friss vizet vízkezelő szerekkel.
Táplálékok és vitamin kúra: A halak felerősítése és a téli nyugalomra való előkészítése érdekében ősszel a tavaszi szerint kell táplálni, amíg a vízhőmérséklet 8°C felett van.
Áttelelés előkészítése (1): Amennyiben a halak a tóban telelnek át, úgy a tószűrővel megakadályozhatja a teljes befagyást, ezenkívül ellátja a tavat oxigénnel. A baloldali rajz mutatja, hogyan kell ehhez a tószűrőt beszerelni. A jeget semmi esetre sem szabad feltörni! A halak a hullámok által súlyosan sérülhetnek, továbbá felriasztja őket és több oxigént használnak. A tószűrőt semmiképpen se állítsa a tó aljára vagy mélyebb zónákba, egyébként a tó alján lévő melegebb víz összekeveredik a tó más részén lévő hidegebb vízzel, és a halak ekkor nem tudnak áttelelni.
Áttelelés előkészítése (2): Ha a tó 1 m-nél sekélyebb, úgy a halak áttelelését lehetőleg egy nagy akváriumban javasoljuk. Az akváriumvíz hőmérséklete 4 és 8°C között legyen, semmiképpen sem magasabb.

Tél
Télen a tó nyugalomban van, a természet kipiheni magát egy kiadós téli álomban. Ha a tó elég mély (legalább 1 m), és ősszel a tavat gondosan előkészítette a télre, úgy a halak és a többi tólakók a telet jól átvészelik.