Az egészséges tó alapfeltétele a jól kiválasztott hely. Tehát tervezze meg jól a helyét. Egy félárnyékos helyet válasszon számára, ami déli és nyugati irányban nyitott 4-6 órás napsütéssel. A kert északi része erre a célra nem megfelelő. 

Egy látvány tó az épület közelébe is elhelyezhető, viszont az ún. biotóp tavat, amiben növény- és állatvilág is lakozik kertünk nyugodtabb részére kell építeni. Nem ajánlatos a lombos fák alá telepítés sem, mert egyrészt árnyékol, másrészt a lehulló lombbal tóvizünk folyamatosan tele lesz.

A hely kiválasztásánál a szomszédainkra is figyelemmel kell lennünk: a vízjáték vagy a patak vizének folyamatos csobogása hosszútávon kellemetlen tud lenni és ebből később viták származhatnak. A békák kuruttyolása az éjszakai nyugalom megzavarója lehet.

Nem utolsó sorban a gyermekek biztonságát is szem előtt kell tartanunk. Egy esetleges baleset következtében bennünket fognak felelősségre vonni, mint kerttulajdonost.

Éppolyan fontos a víz oda- és elszállítása. A megtáplálás vezetékes-, eső- vagy kútvízzel történhet. A steril vezetékes víz a halak számára nem optimális. Megfelelő vegyszerekkel viszont átalakítható, hogy jó életfeltételeket teremtsünk számukra.

Az esővizet soha ne használjuk első feltöltéshez. Ugyanis ásványokban rettentő szegény és a levegőből szennyeződést hoz magával, ezért csak utántöltéshez használjuk.

A kútvíz éppúgy kevéssé alkalmas első feltöltéshez. Általában oxigénben igen szegény és gyakran a különféle talajrétegekből olyan anyagokat hoz magával, amelyek a tavunk élővilágára esetleg káros következményekkel járhat. Ezért először mindig vizsgáljuk meg a víz minőségét.

És végül, de nem utolsó sorban már az elején be kell terveznünk a szűrőt és a szivattyút. Ahhoz, hogy a növény és állatvilág számára megfelelő életteret kínáljunk nagyon fontos a szivattyú és a szűrő megfelelő helyre történő helyezése, hogy azok effektíven tudjanak dolgozni. A világításhoz szükséges áramforrásról, kábelről és kapcsolóról már az elején se feledkezzünk meg.

Egyéni ízlésünk, a telek nagysága vagy a későbbi helye és formája határozza meg a tavunkat. Minden esetben nagyon fontos szerepet játszik a biológiai egyensúlyban a tó mérete: minél nagyobb a tó annál természetesebb a hatása és annál kedvezőbbek a növény és állatvilág számára az életfeltételek. Legalább 10m2 felületet tervezzünk. Amennyiben halat is szeretnénk a tavunkban tartani legalább 1 m mélynek kell lennie 2 m2-en ahhoz, hogy pl.: télen is megfelelő életteret tudjunk biztosítani a számukra.

Továbbá azt is jól meg kell gondolnunk, hogy fóliás vagy előre gyártott tavat szeretnénk. A kész kádaknak az az előnyük, hogy gyorsan, egyszerűen kivitelezhetőek. Általában 4 m2 alatti felülettel és 40-50 cm-es vízmélységgel kaphatóak. A tófóliának az az előnye, hogy minden tóforma szabadon kialakítható általa.

Műanyag tó

A kész-tóalapok polietilénből (PE) vagy üvegszállal megerősített műanyagból (GFK) készülnek. Különösen tartósak és könnyen telepíthetőek, de a megformálásuk gyakran határokat szab elképzelésünknek.

Ha kiválasztottuk a tó helyét, vigyük oda a kész kádat.

Jelöljük meg a tó körvonalait ágakkal vagy valami mással.

Ássuk ki a gödröt és borítsuk annak alját kb. 10cm homokkal.

Helyezzük be a tóalapot, az alsó részét töltsük meg vízzel, hogy láthassuk, vízszintesen áll-e.

Ezek után töltsük meg homokkal a fennmaradt helyet a tóalap körül, majd jól öntözzük meg, hogy a kád szilárdan álljon.

Befejezésképpen a széleket töltsük meg földdel.

Fóliás tó

A tófóliának előnye, hogy praktikusan minden tóforma megépítését lehetővé teszi. 0,5-1 mm közötti vastagságban kapható és hosszú élettartamú. Ezek a polietilén (PE) fóliák igen erősen ellenállnak az UV sugárzásnak, a hidegnek és az elöregedésnek, valamint hal és növénybarátok. Gyökér és szakadásállóak és az előnyeik közé tartozik, hogy a szemcsés struktúrájuknak köszönhetően a mikroorganizmusok gyorsabban meg tudnak telepedni rajtuk. Ha egy igazán biológiai tófóliát keresünk, akkor a Firestone gumi kerti tófóliát javasoljuk ami a lehető legjobb alap egy természetes tó létrehozásához. 

Határozzuk meg a tó körvonalát pl. tömlővel, zsinórral vagy homokkal.

A gödröt ássuk mélyebbre mint a tervezett tó mélysége és távolítsunk el minden követ és gyökeret. A halastavaknál fontos, hogy elég meredek legyen a part (a macskák miatt) valamint megfelelő mélységű legyen a tó és gondoskodjunk a tó kivezetéséről. Továbbá hozzunk létre kiszálló részt is arra az esetre, ha állatok esnének a tóba. Három zónát érdemes kialakítani:

Mélyvíz-zóna:Ide helyezzük a szivattyút vagy a szűrőt.

Mocsár-zóna: Minél szélesebb annál nagyobb biztonságban tudhatjuk gyermekeinket vagy az állatainkat.

Nedves-zóna:Ideális bőséges mennyiségű rézsűnövény számára.

A lejtések ne legyenek meredekebbek mint 35-40%. Fontos, hogy a tószél sík területbe fusson. A szintezést tömlős vízszintezővel oldhatja meg a legegyszerűbben. Gondoskodni kell a víztúlfolyásról, ugyanis erős esőzés esetén a tó vize jelentősen megemelkedik.

Töltsük meg a gödröt 15 cm vastagon homokkal és jól döngöljük le.

Számoljuk ki a fóliaszükségletünket úgy, hogy pl. egy zsinórral mérjük le azt. Fontos, hogy minden széléhez számoljunk hozzá kb. 50 cm-t. Ez azért fontos, mert egy kapilláris elzárót kell létrehoznunk, amely megakadályozza a tó alámosását. A pontos kiszámítást a következő táblázatból tudhatjuk meg:

Fóliahossz =
A tó hossza + 2 x a tó mélysége + 2 x 50 cm (eldolgozás)
Fóliaszélesség =
A tó szélessége + 2 x a tó mélysége + 2 x 50 cm (eldolgozás)


Ezek után fektessük le a tófóliát. Kerüljük a fólia húzódását, gyűrődését, mert ez később óhatatlanul szakadáshoz vezethet. Az ideális egy napsütéses meleg napon végezni, ugyanis ilyenkor a fólia meglágyul és könnyebben felveszi a tó formáját.

Borítsuk be az alját kaviccsal és kővel, majd hozzunk létre emelvényeket a növénykosarak számára. Befejezésül töltsük meg a tavat vízzel. Ne egyszerre töltsük fel a tavat, hanem több lépésben. Ha a tavat több lépésben tölti fel, úgy a fóliának elegendő ideje van arra, hogy kisebb terhelés mellett engedjen és ezáltal lényegesen kisebb húzóterhelésnek van kitéve. Ezután kezdődhet a beüzemelés. Egy jó tanács: ellenőrizze töltés előtt és után vízórája állását, így pontosan megtudja állapítani a tó térfogatát. Erre azért van szükség, mert a vegyszerek adagolásánál szüksége lesz erre az értékre.

Beüzemelés

Vízelőkészítés
A növekvő környezetszennyezés miatt vezetékes vizünk minősége egyre jobban romlik. Túlságosan erősen klórozott vagy máshogyan fertőtlenített az emberek számára veszélyes baktériumok elpusztítása érdekében. A pH érték szinte mindig 7,5-8,5 enyhén alkál közegben. Annak érdekében, hogy a vezetékes víz hal-és növénybarát legyen, vízápoló szerekkel elő kell készíteni. Teljes feltöltés után a vizet érdemes néhány napig pihentetni.

Tótechnika
Még akkor is, ha azt szeretnénk, hogy a tavunk természetes hatást keltsen, szivattyú, szűrő és a helyes tóápolás nélkül ez nem lehetséges. Az oxigéntartalmat szabályoznunk kell, a tápanyagokat decimálni és az alganövekedést ellenőrizni kell. Ehhez minden igényt kielégítő technikai háttér áll rendelkezésre: szivattyúk nagyobb és kisebb tavak számára, szűrők különféle teljesítménnyel. Világításrendszerek egy individuális dísz megvilágításhoz, rendszerek a tótechnikai berendezések vezérléséhez, valamint különféle kivitelű fúvókák vízjátékok kialakításához.

A kisebb tavakhoz elegendő a szűrővel egybeépített szivattyú, a nagyobbakhoz viszont a szűrőtől külön elhelyezett szivattyút kell alkalmazni, mivel csak ennek a teljesítménye lesz megfelelő. A szivattyúk elhelyezésekor fontos figyelnünk arra, hogy ne közvetlenül a tó fenekén álljanak. Ide igen gyorsan leülepedik az iszap és a leszálló szennyeződés. Állítsuk a szivattyút az erre a célra kialakított szerelőlapra.

Példa egy optimális tóformára és a hozzá szükséges technikai berendezések helyes elrendezésére: A szivattyút a tó legmélyebb pontjára helyezzük. A szűrő a tó partjára kerül, földbe süllyesztve vagy a parti növények közé elrejtve. A szívófejet oda helyezzük, ahol a legerősebb a szennyeződés pl.: lombhullás. A legfontosabb, hogy a víz cirkulálni tudjon, az egész tóban mozogjon, átáramoljon. Az úgynevezett “holt terek”, áramlás nélküli területek létrejöttét akadályozzuk meg.

A part menti növények mögé elrejtett szűrő nem zavarja a tavunk összképét. De készíthetünk vízesést is az elrejtésére. A tömlőket is láthatatlanná tehetjük, ha azokat a juta növényzsákok alá ill. mögé helyezzük. A tavi szivattyú kövekkel körülvéve könnyen beilleszthető a tó képébe.
Figyelem: Ne helyezzünk köveket a szívófelületre, mert az befolyásolja annak teljesítményét.

A növénytelepítés
A tavi növények kínálata igen nagy, de nem minden növény felel meg minden tóba. A tavirózsák például nem szeretik a spriccelő vizet és áramlás mentes, nyugodt, csendes vízben érzik jól magukat. A kiválasztáskor figyeljünk a növények különböző magasságára valamint a különböző virágzási időszakaikra.Tavunkat töltsük meg vízzel, és csak ezután ültessük be a növényeket. A mélyvízi növényekkel kezdjük: helyezzük a növény gyökérlabdáját tápanyagszegény alappal együtt a növényzsákba, hogy a gyökerek ne tudjanak elterebélyesedni. Ezután tegyük bele egy növénykosárba és töltsük meg kaviccsal, majd rakjuk be a kosarat a tóba. A sekélyvíz zóna növényeit is helyezzük növénykosárkákba és így tegyük a tóba. A mocsárzónát ültessük be növényekkel, mint egy virágágyást. Végül terheljük meg kővel és kaviccsal.

Tavunk gyöngyszemei - a halak
Ha halakat is szeretnénk a tavunkban tartani, akkor a megfelelő környezetről is gondoskodnunk kell: a megfelelő méret, forma és növényvilág éppen olyan fontos, mint a technikai berendezések. A halak betelepítése attól is függ, hogy milyen idős a tó illetve annak vize. Mindenképpen ki kellene várni azt az időt amíg a tó világa beáll. Ezek után már csak a halfajták kiválasztása marad hátra: jászkeszeg, arany compó, vagy a tüskés pikó ugyanúgy alkalmasak a kerti tavunkba, mint a koi-k vagy az aranyhalak. A halakat feltétlenül szakkereskedésben szerezzük be. A szabad környezetből befogott halak parazitákat vagy betegségeket hordozhatnak magukban, amit így behoznának a tavunkba.