A tökéletes kölyökkutya kiválasztása
Egy új kiskutya érkezése mindig izgalmas élmény Ön és családja számára. A kutya nagyszerű társa és igaz barátja lehet az embernek, és gazdának lenni is felemelő és tartalmas élmény. Kutyát tartani azonban sok időt, türelmet, illetve munkát igényel, valamint arra is figyelni kell, hogy megfelelően etessük és egy egészséges, jól nevelt kutya váljék belőle. Tehát, ha továbbra is ezen ötlet mellett áll, segíthetünk megtalálni az Ön számára legtökéletesebb kiskutyát.

Választott már fajtát?
Lehet, hogy már el is döntötte, milyen kutyát szeretne. Amennyiben mégsem döntött még, megéri utána olvasni a témának, ha másért nem, már csak azért is, mert több mint 400 kutyafajta közül választhat.

Az Internet
Kiváló kiindulópont a kereséshez, rengeteg oldal van, ami többfajta kiskutyát kínál. Még olyan oldalt is találhatunk, ahol kérdőívek is fellelhetők, amelyek segítségével kiválaszthatjuk azt a fajtát, ami elképzeléseinkhez legjobban illik. Jó ötlet, ha olyan emberekkel is beszélünk, akiknek olyan kutyájuk van amilyet mi is szeretnénk. Mindennel kapcsolatban kérdezze meg állatorvosát, aki arra is válaszolhat, hogy a tervezett kutyafajta mennyire tud majd alkalmazkodni a körülményekhez, és választ kaphatunk esetleges elvégzendő orvosi vizsgálatokat illetően is. Minél többet tud meg a tervezett kutyafajtáról, annál biztosabb lehet benne, hogy biztosítani tudja a számára megfelelő körülményeket.

A megfelelő kérdéseket kell feltenni:
Állatorvosa javasolhat kérdéseket, amiket majdan az adott tenyésztőnek kell feltenni a vizsgálatokat illetően, hogy kiderüljön, ezek a vizsgálatok a megfelelőek-e az Ön kutyája esetében. A nagyobb kutyák csípőjét érdemes megvizsgálni dysplasia végett. Ezen a vizsgálaton kedvencünk csípőjét vizsgálják és pontozzák. Minél alacsonyabb a pontok eredménye, annál egészségesebb kedvencünk. Pár fajta esetében, például a Colliek, Labradorok és Írszettereknél külön szemvizsgálatot érdemes végeztetni. Némely fajtánál vérvizsgálatokat érdemes végezni speciális betegségek miatt, mint például a Willebrand fertőzés a Dobermannoknál.

Hogy segítsünk eldönteni
Ha kisgyermekei vannak, javasolt egy barátkozó, játékosabb kutyafajta. Ha azonban aktívabb életet él, gyakran kimozdul otthonról, olyan kutyát válasszon, amely jól érzi magát ebben az életstílusban, és aktívan vesz részt a házon kívüli életben. Amennyiben csendesebb, nyugodtabb életet él, esetleg egy kis kerttel, udvarral, olyan kisebb fajtát válasszon, amely szívesen pihen önnel akár a házon belül is. Szintén fontos dolog észben tartani, hogy ha a kölyökkutya eléri felnőtt korát, mekkorára nő, mert ugyan még kiskorában elfér és senkit nem zavar, de mi lesz később? Némely kutya jobban igényli a törődést, mint más fajták. A hosszúszőrű kutyák esetében fontos a napi mosdást, fésülést, míg a hevesebb fajták esetében, mint pl. a Dalmatánál fontos a napi testmozgás.

Honnan szerezze kölyökkutyáját
Bármely fajtát keressük is, rengeteg hely van, ahol keresésünket elkezdhetjük. Hirdetések a helyi újságokban, menhelyek, valamint a tenyésztők mind-mind jó források. Viszont ha egy kifejezett családfából való kölyökkutyát akar vásárolni, a kutyákkal foglalkozó újságok illetve a tenyésztők a legjobb kiindulópont.

A tenyésztőnél
Tekintse meg az anyakutyát akkor, amikor még együtt van az alommal. Kérdezzen rá a kölyökkutya apjára is, esetlegesen tekintse meg őt is. Nem célszerű elsietni az első látogatást, kérdezzen sokat, és jegyzeteljen! Ha szükséges, és a kölyökkutya fajtájából adódóan végeztek vizsgálatokat, az eredmények természetesen megtekinthetőek. Tudja meg, hogy mivel etetik a kölyköket az alomban, érdeklődjön mikor lettek féregtelenítve, valamint hogy állatorvos vizsgálta-e már őket. Javasolt az anyaállat és a kölykök viselkedését megfigyelni, ne az idegesebb, izgő-mozgóbb kölyköt válassza, mert előfordulhat, hogy a kutya nehezebben illeszkedik be új környezetébe. Ne essen abba a kísértésbe, hogy a leggyengébb és legkisebb kölyökkutyát választja, csak azért mert sajnálja. Azt is vegye figyelembe, hogyan nevelték a kiskutyát, hogyan táplálták. Jó útmutatók lehetnek arra, hogy milyen lesz majd a kölyökkutya, ha felnő. Például, ha kimegy az udvarba a fészeréhez, legyen nagyon óvatos, mert előfordulhat, hogy a kölykök még sosem érintkeztek emberrel. Az első 16 hét a kölyök életében kritikus időszak a viselkedés kialakulásának szempontjából. Egy kölyökkutya, megfosztva a látás, szaglás, és hallás újdonságaitól nap, mint nap problémákhoz vezethet a jövőben.

Inkább keverék érdekli?
Ha keverék kutyát szeretne, helyi, vagy regionális kutyamenhelyek a megfelelő helyek hogy megkezdje kölyökkutyájának keresését. Minden jó hírű menhely biztos helyen szeretné tudja a kutyákat, tehát ne lepődjön meg egy esetleges otthoni látogatás esetén a menhely képviseletében.

Hím vagy nőstény?
Ha már eldöntötte a fajtáját a kutyának, akkor itt az ideje eldönteni, hogy hím vagy nőstény legyen (szuka). Szukáknál a csendes természet jobban dominál, és kevésbe dominánsak, mint a hímek, de ne feledje, a tüzelés idején, ami évente kétszer 3-3 hetes periódus, távol kell tartani minden hím kutyától. Néhány hím kutyánál előfordulhat hogy még az őt körülvevő embereknél illetve kutyáknál is dominánsabbak, rosszabb esetben agresszívabbak, de sajnos a nőstényeknél is esetenként megfigyelhető hasonló viselkedés.Egyes hímek hajlamosak a tüzelő szuka után szaladni, ezeket a szituációkat azonban megfelelő kiképzéssel orvosolni lehet, egyes esetekben viszont a kasztrálás is indokolt lehet.

Mennyi idős legyen a kölyökkutyája?
Ha egy kiskutyát túl hamar szakítanak el az anyjától, testvéreitől és nővéreitől, fontos viselkedési és érzelmi fejlődési állomásokat hagyhat ki. A szabályok szerint a kölyök megvásárlása 7-9 hetes koráig ideális. Semmiképp ne mutassa meg kutyájának a nagyvilágot a második oltást követő hetedik napig, ami körülbelül 13 hetes korában van. Ezen alkalom után óvatosan megmutathat kiskutyájának más embereket, kutyákat, és fontos hozzászoktatni őt a forgalomhoz. Segítségül olvassa el a társadalmi fejlődésről szóló bekezdésünket.

Ne feledje: Akárhol vásárolja meg a kölyökkutyát, az első feladata, hogy új kedvencét megvizsgáltassa, hogy biztos lehessen kutyája kondíciójában. Ne feledje azt se, hogy egy kiskutya vásárlása több mint egy pénzügyi befektetés, ez egy érzelmi befektetés is. A körültekintő kutatás és óvatos gondolkodás mindkettejük számára jót tesz a jövőben.