A kölyökkutya megvásárlása után a legnagyobb problémát az szokta jelenteni, hogy mit adjon az új gazda a kiskutyának enni? Szerencsés esetben, és amennyiben egy felelős, gondos tenyésztőtől vásárolják a kölyköt a hasznos tanácsok mellett olyan kutyaeledelt is kapnak ajándékba, melyet addig evett, kis időre megoldja a problémát.

Az új tulajdonosokat különbözö internetes fórumokon, az állatorvosnál vagy a pet shop-okban további tanácsokkal látják el, ezek az információk azonban általában teljesen eltérnek egymástól és a tenyésztő által javasolttól. És közben, ha a kiskutya rájön, hogy újdonsült otthonában a gazdik mindent megtesznek annak érdekében, hogy őt elkényeztessék, pár nappal érkezése után már válogatni kezd, nem eszi meg a szárazeledelt, és ezzel amennyiben nem következetes a család, sikeresen eléri, hogy megkapja azokat a falatokat, amikre vágyik. Ettől fogva pedig elég nehéz elérni, hogy ne válogasson és megegye azt a tápot, ami tartalmazza mindazokat az összetevőket, amelyekre a fejlődéséhez szüksége van egy kölyökkutyának.

 

Házikoszt vagy kutyatáp?

Sokan azt mondják, hogy 20-30 éve a kutyák nem tudták, mi az a szárazeledel, mégis egészségesek voltak és boldogan éltek. Ma már tervszerű párosítással, gondos tenyésztők kezei közé születnek a kiskutyák. A legszorosabb társállati viszonyt alakította ki velük az ember, bevitte magához a városba, lakásba, a fajták szinte elveszítették eredeti funkciójukat, "emberesítettük őket". Ezért általában kevesebbet mozognak, és a legnagyobb változás, hogy azt eszik, amit az ember ad nekik. Nagyon fontos azonban, hogy az ember és kedvenc állatai között kialakult bensőséges kapcsolatot gazdagítsuk, meghosszabbítsuk, és a lehető legjobbat adjuk neki! A megfelelő eledel tartalmazza mindazon vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, melyekre a kutyának szüksége van, illetve könnyen emészthető és ízletes legyen! Ezt a teljes értékű, prémium minőségű kutyaeledelek etetésével tudjuk biztosítani.

 

Hol szerezzük be a kutyaeledelt?

Amennyiben egy igényes tenyésztőtől vásárolunk kiskutyát, ő a legjobb minőségű kutyaeledelt fogja ajánlani. Az itt kapott tanácsokat érdemes megfogadni, és felkeresni egy olyan állateledel szaküzletet, ahol a továbbiakban is be lehet szerezni ezt a fajta tápot. Ha bármilyen probléma felmerül, a kiskutya nem eszi meg a tápot, válogat, stb. fontos a kutya tenyésztőjétől megkérdezni, mit tegyünk. Amennyiben ilyen jellegű tájékoztatást nem kap, amikor elhozza a kiskutyát, vagy csak egy márkanevet mondanak, érdemes kikérni az állatorvos tanácsát, hiszen az első út a kölyökkutyával ide kell, hogy vezessen.

 

Milyen kutyaeledelt válasszunk?

Fontos szempont, hogy mindenképp a kornak és a fajta igényeinek megfelelő szárazeledelt válasszunk. Kis, közepes és nagy testű kölyökkutyáknak is kapható táp. Lehetőleg olyan kölyökkutya eledelt válasszon, mely kizárólag a legkiválóbb minőségű összetevőkből áll, nem tartalmaz genetikailag rnódosított összetevőket, mesterséges ízesítő anyagokat, színezéket vagy tartósítószereket. Kerülje az ízletesség fokozása érdekében hozzáadott magas só és zsírtartalmú eledeleket, melyek magas vérnyomást és elhízást eredményezhetnek. Válasszon kitűnően emészthető és nagyenergiasűrűségű tápot, így kevesebbet is elég belőle etetni, emellett csökkenthető az ürített bélsár mennyisége is.

 

Mit kell tartalmaznia egy minőségi kölyökkutya eledelnek?

  • Kitűnő minőségű fehérjét, mely támogatja az egészséges növekedést és az erős izomzat kialakulását.
  • Ásványi anyagokat, közöttük megnövelt mennyiségű kalciumot, mely biztosítja a növekedés és fejlődés optimális egyensúlyát, erősíti a fogak és csontok kialakítását.
  • Természetes rostokat, melyek elősegítik a szilárd állagú bélsár ürítését.
  • DHA omega-3 zsírsavat, mely megnövelt mennyiségben a retina optimális fejlődésének elősegítésével javítja a látást, támogatja az agy fejlődését, ezáltal a kölyökkutyák könnyebben taníthatóak lesznek.
  • A magas esszenciális zsírsavak szintje segít egészségesen tartani a bőrt és szőrzetet.
  • Egyedülálló antioxidáns formula csökkenti az oxidatív sejtkárosodást, elősegíti a növekedést és serkenti az immunrendszert.

 

Milyen hibákat követ el egy kezdő kutyatulajdonos?

Amennyiben az új otthonba kerüléskor nem eszik azonnal a kiskutya, ne ijedjünk meg, ha jókedvűen játszik, iszik és nem lázas, gyakran előforduló probléma ez. Az alomtestvérek hiánya, a környezetváltozás kis hasmenést is tud okozni és étvágytalanságot. Amennyiben azonban ilyenkor ijedtségében kis csirkehússal, konzervvel, stb. kínálja a megszokott táp helyett, gyakran többet árt, mintha vár egy napot, míg a kölyök megszokja az új környezetet. Ha másnap, vagy azt követően sem akarja megenni a szárazeledelt, úgy ezt azonnal jelezze a tenyésztőnek, aki tanácsot ad, illetve forduljon állatorvoshoz!
A kölyökkutyának csak vizet adjon inni (aki megteheti, válassza a palackozott szénsavmentes vizet, mivel területenként eltérő klór és vastartalma van a csapviznek, ami hasmenést okozhat), nem kell tejet innia, de ha mégis szeretnénk adni neki, úgy kizárólag laktóz mentes, kifejezetten kutyáknak készült tejporból állítsa elő azt!
Ne hagyja a tápot a kiskutya előtt! Szoktassa hozzá a napi rendszerességhez a táplálással is. Napi négy, később három alkalommal a napi adagot elosztva adja oda neki a tápot, amennyiben ezt rövidesen nem eszi meg, vegye el előle, így elkerülhető, hogy később válogasson, rossz evő legyen.
A zsákon és vásárlói tájékoztató füzeteken feltüntetett napi etetési mennyiséget tartsa be!
Amennyiben szeretné "változatossá" tenni az étrendet, úgy válasszon más hús alapú szárazeledelt a kölyöknek (pl. bárányhúsost), vagy kifejezetten kölyökkutyáknak készült konzervből adjunk keveset a táphoz.
A legfontosabb, hogy következetes maradjon, és ne engedjen a könyörgő szemeknek! Amennyiben kölyökkutyánkat megfelelően tápláljuk, úgy könnyen észrevehető bármilyen betegség jele is, hiszen a rendszerességhez szokott, jó minőségű szárazeledellel etetett kiskutya nem válogat, nem játszik az étellel, rendszeresen és rendes bélsárt ürít, így más tünetek megjelenésekor azonnal tudjuk, hogy állatorvoshoz kell fordulni! Azt szokták mondani, hogy a kölyökkutya etetés és nevelés olyan, mintha kis gyerekünk lenne. Mindkettőre sok módszer létezik, és ugyanúgy ahogy szinte minden kisgyerek, minden kiskutya is másképp, de végül felnőtté válik, azonban csak azt eszik, amit gazdája elé tesz, ezért is nagy felelősség egy kölyökkutya felnevelése, hiszen a táplálás meghatározhalja egész életét.
Amennyiben egy jó minőségű szárazeledellel megfelelően etetjük, úgy egy egészséges, boldog kutyánk lehet, és ezzel meghosszabbíthatjuk velünk töltött életét is.