Minden szőrtípus más-más gondozást igényel. A szőrzet szempontjából 5 fő csoportot különböztetünk meg:

- sima vagy rövid szőrűek
- szálkás szőrűek
- nemezes szőrűek
- hosszú szőrűek
- meztelen kutyák

Rövid szőrűek: (rotweiler, boxer, tacskó)
Ezek a fajták folyamatosan vedlenek. A vedlési időszakban célszerű bundájukat naponta kefézni, de legalább hetente egyszer. Ehhez használhatunk puha, rövid szőrű kefét vagy gumiból készült változatot egyaránt. A kefézés után vizes ruhával eltávolíthatjuk a szőrre tapadt porszemcséket. Fürdetést legfeljebb 2 havonta végezzünk.

Szálkás szőrűek: (drótszőrű vizsla, szálkás szőrű tacskó, foxterrier)
Jellemzője a koronaszőr nagyszámú kiemelkedése az aljszőrzetből. A heti alapos kikefélés nagyon fontos itt is, mert az összegubancolódott aljszőrzet melegágya a bőrbetegségeknek és a trimmelést sem lehet elvégezni. Trimmelésre a vedlési időszakban (és/vagy kiállításra felkészítéskor) van szükség. Ilyenkor az elhalt fedőszőrt távolítjuk el speciális eszközzel.

Nemezes szőrűek: (puli, komondor)
Szőrszerkezet szerint lehet : szalagos-, zsinóros szőrzet. Kölyökkorban csak a beleragadt dolgokat szedegessük ki és maximum 2-3 hetente egy sörte kefével kefézzük ki a port piszkot a bundából. Kb. 8-10 hónapos kortól kezdődik a tincsek kialakulása. A nemezes szőr ápolása nagy szakértelmet igényel. Kézzel dolgozunk (a művelet neve: tépés). Az összeállni készülő tincseket óvatosan a bőrig széthúzzuk. Ha a nemezesedés kialakulásától kezdődő 3-6 hónapig rendszeresen ápoljuk, akkor utána már elegendő 2 hetente átnézni a bundát és széttépkedni azt a pár tincset ami készül összefonódni. Fürdetni évente 2-szer elegendő, kivéve ha kiállításra készül a kutya, vagy ha valami miatt muszáj (bőrbetegség, fialás, bolhásság, stb). Érdemes ollóval kivágni a végbélnyílás környékét, hogy a széklet ne tapassza össze az ott növő szőrt, mert abból egészségügyi problémák származhatnak (székrekedés, a végbél bőrének gyulladása, kipirosodása) ami nagyon kellemetlen és fájdalmas az állatnak. A szemek körül is figyelni kell az irritáló szálakra, ezeket le lehet vágni. Így a könny nem fog megtapadni és nem fogja összeragasztani a szőrt, csipát képezve a szem körül. Az etetésnél kerüljük a híg eleséget, mert a száj körüli szőrzetet csak áztatással lehet rendesen kimosni, ez pedig nap, mint nap nem megy és a kutya sem tűri. Az ajkak közé belógó szőrzetet rövidítsük meg. Figyelni kell még nagyon a lábujjak közti részre. Ide könnyen beleragadhatnak fűszálak, tüskék és toklász (cigánybúza) is, amik a bőrön áthatolva, a bőr alatt vándorolva okozhatnak gyulladásokat, tályogokat, ami nagyon fájdalmas és sokszor csak műtéttel lehet orvosolni. Ha a nemezes szőrű fajtákat nem ápoljuk megfelelően, a bunda teljesen összeállhat, "szőrpáncélt" alkotva a test egész felületén. Ebben bármilyen parazita, idegen test (toklász, drót, szeg, bogár) megakadhat és a bőrig vándorolhat, azt irritálhatja és akár át is szúrhatja. Ez nagyon kellemetlen érzés a kutyának és sok bőrbetegség alakulhat ki miatta. Előfordul sokszor, hogy az ilyen bunda alatt a bőr bepállik, kisebesedik, a legyek beköpik és a légynyüvek a bőrt az elevenig "rágják". Ez az állat életébe is kerülhet. Ilyen esetekben a megoldás a test teljes nyírása, hogy a bőr megfelelően tudjon szellőzni. Hobbiból tartott nemezes szőrű kutyákat sokan tavasszal teljesen lenyíratják (van aki, ősszel is). Ezt az állatok nagyon élvezik: a meleget jobban viselik, a bőr tud szellőzni, könnyebb tisztán tartani az állatot, az udvart, a lakást. Könnyebben észrevehetőek a külső élősködők is. A szőr télre visszanő, és a kutya nem fog fázni.

Hosszú szőrűek: (shih-tzu, afgán agár, spániel)
Náluk akár naponta kell elvégezni az ápolást. A kefézéshez használjunk fémfogazatú kefét, fésűt. Bontófésűvel fokozatosan kell a szőr végétől a bőr irányába haladni. Egyszerre csak kis területet bontsunk ki. Használható bontó spray és olaj a kifésülés megkönnyítésére. Ha filcesedne, ujjunkkal egész a bőrig húzgáljuk szét a csomókat, esetleg ollóval vagdossuk be, majd bontókefével fésüljük teljesen gubancmentesre a szőrt. Ha nagyon elhanyagolt az állat, előfordul, hogy a nyírás az egyetlen megoldás. A hosszú szőrű fajták esetében is igaz, hogy ha nem ápoljuk megfelelően, akkor bőr és egészségügyi problémák léphetnek fel.

Meztelen kutyák: A kozmetika náluk természetesen a bőr ápolását jelenti. A bőr kiszáradásának megakadályozása samponokkal, balzsamokkal, krémekkel, olajokkal történhet. Erős napsütésben bőrük megéghet, mivel a nap közvetlenül éri és nincs szőr, ami felfogja a napsugárzást.

Kölyök állat ápolása:
A kölyök bundája ugyan nem teszi szükségessé a napi gondozást, de érdemes már ebben a korban is hozzászoktatni a procedúrához. Az ápolás időtartama ne legyen több mint néhány perc. A cél, hogy szokja a kis állat a kozmetikát. Jó ha feltesszük egy asztalra (a kozmetikában is így dolgozunk) ott jobban megáll. Kicsit masszírozgassuk meg a fülek, lábujjak, farok környékét, hogy megszokja ezt. Így később, ha "élesben" megy a kozmetikázás már tudni fogja, hogy ez nem fáj, nem fog félni ezektől a mozdulatoktól. Pár percre beindíthatjuk a hajszárítót is az állat mellett, miközben simogatjuk, nyugtatjuk, beszélünk hozzá. A szárító nagy hangja elég ijesztő nekik, sokszor a felnőtt állatok sem szeretik a szárítást. Ha már kölyök korban megszokják ezeket a hangokat, akkor nem lesz gond később a nyírógép és a szárító használata sem. Soha ne ijesztgessük az állatokat a szárítóval, porszívóval, mert a kozmetikában is félni fognak az ilyen zajoktól! Fiatal állatot lehetőleg akkor vigyünk először közösségbe, kiképzésre, kozmetikába, ha már az összes kölyökkori oltást megkapta. Ha megfelelő időben elkezdjük az oltási sorozatot (6-8hetesen), akkor ez kb. 3 hónapos kort jelent.