Naponta találkozunk elveszett, elkóborolt állatokkal és kétségbeesett tulajdonosokkal, akik elcsatangolt állataikat keresik fényképes szórólapokkal, sajnos sokszor hiába. A legmegbízhatóbb házikedvenc is szökésre adhatja a fejét, ha tüzel vagy tüzelő szukát érez a környéken, petárdázást hall, de elég lehet egy pillanatra nyitva hagyott kapu is kedvencünk elvesztéséhez. Ezzel párhuzamban a menhelyek sorra utasítják vissza a kóbor állatok befogadását helyhiány miatt. Bizonyos állatmenhelyeken szintén helyhiány miatt a számfeletti állatokat elaltatják. Ezen problémákat könnyen lehet orvosolni mikrochip behelyezésével.

A mikrochip egy rizsszemnyi tárgy, melyet egyezményesen az állat nyakának bal oldalába helyeznek be. A behelyezés egy injekció beadásához hasonlítható és körülbelül annyi fájdalommal jár. A későbbiekben a kis szerkezet nem zavarja állatot. A mikrochip egy egyedi számot tartalmaz, mely csak az adott állathoz tartozik és chipleolvasóval tehetjük láthatóvá. Ebből a számsorból a tulajdonos is kap egy példányt és egyet beragasztanak az állat oltási könyvébe/útlevelébe is. A mikrochip száma, a tulajdonos és az állat adatai felkerülnek a petvetdata nevezetű adatbázisba. Ezt az oldalt tulajdonosok is látogathatják (www.petvetdata.hu). Itt a keresőbe mikrochip számát beírva leellenőrizhetik, hogy állatuk szerepel-e a rendszerben. Amennyiben a keresés eredményes, akkor megjelennek az állat alapvető adatai. További adatokhoz (pl. a tulajdonos adatai) csak az oldalra belépési jogosultsággal rendelkező állatorvosok férhetnek hozzá.

Mi történik, ha elvész a kutyám?

A chip mellé kapni fog egy bilétát, melyen az alábbi szöveg olvasható: Chipezve vagyok, vigyél állatorvoshoz! Így ha elkóborolt ebét valaki megfogja, észleli a bilétát(ezért érdemes mindig a kutyán tartani) és remélhetőleg elviszi a legközelebbi állatorvoshoz. Itt a chipet leolvasva az állatorvos saját kódjával belépve látni fogja a tulajdonos adatait, telefonszámát, így könnyedén fel tudja venni vele a kapcsolatot. Ha állata elvesztését közli állatorvosával, lehetőség van a petvetdatán ezt is jelezni, így ha az állatot állatorvoshoz viszik és leolvassák a chipet, a petvetdata adatlapján látható lesz az "Elveszett" felhívás is.

Mi történik, ha már van chip a kutyában?

Igényes tenyésztők, illetve állatmenhelyek csak olyan állatokat adnak ki, melyekbe előzetesen a saját állatorvosukkal tetettek mikrochipet. Ebben az esetben a petvetdatan a tenyésztő/menhely adatai szerepelnek. Az első állatorvosi látogatás alkalmával kérni kell az adatok módosítását, hogy probléma esetén az újdonsült gazdit értesítsék!