A legkisebb és leggyakoribb lapos farkú papagáj, amely egész Ausztráliában elterjedt, kivéve a sűrű erdővel borított területeket. 

A hideg, téli időben, a hóval borított területeken a madarak nehezen, vagy sok esetben nem találnak maguknak megfelelő táplálékot.

Ausztráliai hazájában olyan közönséges a nimfapapagáj, mint nálunk a varjú.

Hazánkban a hullámos papagáj után a zebrapinty a leggyakrabban tartott szobamadár.