A hideg, téli időben, a hóval borított területeken a madarak nehezen, vagy sok esetben nem találnak maguknak megfelelő táplálékot. Ilyenkor ránk hárul ez a feladat, hogy élelmet biztosítsunk számukra. De hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Többféle módon is segíthetsz. Például, ha a kert kialakításakor olyan növényeket választasz, melyeknek bogyótermése van, amik hosszú időn át a bokrokon maradnak. Ha a kerted már korábban kialakítottad, akkor sincs gond, mivel ezek a növények bármilyen kertben elférnek. Ilyen például a fagyal, a kökény, a tűztövis, a tiszafa, valamint a madárbirs.
A tűztövis és a madárbirs feltűnő színű termésével hívja fel magára a figyelmet. A magvakkal táplálkozó madarak számára megoldást jelenthetnek a fenyőkön lévő tobozok. Mielőtt választasz a növények közül, mindenképp ismerd meg a növények tulajdonságait, igényeit, ha szükséges, kérd szakember véleményét!
Ha nem családi házban laksz, akkor se keseredj el, hiszen így is sokféleképp bekapcsolódhatsz a madarak téli etetésébe. A legfontosabb téli csemegéik közé tartozik a napraforgómag, a faggyú és a szalonna. Ezen kívül tollas barátaink mákot és almát is szívesen fogyasztanak. A mákot az etetőbe szórd, az almát a bokrok végére tűzd fel! A boltokban sokféle madárcsemege közül választhatsz, az egyik legnépszerűbb a hálós cinkegolyó.

Van azonban néhány szabály, amiről nem szabad elfeledkezned a madarak etetésénél:

- A madáretetőt mindig tartsd tisztán, hogy megelőzd a különböző betegségek kialakulását.
- A madarakat csak a télen, hó esetén etesd.
- Mindenképp olyan madáretetőt készíts, vagy vásárolj, aminek van teteje.
- Az etetőt lehetőség szerint a ház közelében rakd ki, olyan magasan, hogy a macskák ne érjék el.
 - Soha ne adj a madaraknak kenyeret és ételmaradékot, mert elpusztulnak tőle.
- Ha egyszer elkezded a madarak etetését, folyamatosan etesd őket, mivel gyorsan odaszoknak az etetőhelyre.

Akárcsak a madáreleségek között, a madáretetők közt is széles a választék. Az, hogy melyiket választod, csak a pénzedtől, és a rendelkezésre álló helytől függ. Azok a madárbarátok, akiknek nincs lehetőségük madáretető vásárlására, de éreznek magukban némi kreativitást, maguk is könnyedén elkészíthetik ezt. Bizonyára mindenkinek van otthon egy kiürült műanyag flakonja, melyből kitűnő madáretető készíthető.

Először is mosd ki, majd töröld szárazra! Eztán a flakonon, a flakon aljától úgy 10 centire vágj egy körülbelül 15×15 cm széles nyílást, és a „műanyag ajtót” dobd ki. Ide töltheted majd az eleséget. A felakasztáshoz a flakon kupakja körül vagy zsinórt használj, vagy kampóval erősítsd fel, és már készen is az etetőnk!